idag vill jag baka
Kanelbullar
(Blir ca 40 st bullar)
100 g jäst
5 dl mjölk
1.6 l vetemjöl
200 g smör
2 dl vit sirap
2 ägg
1 tsk salt
3 tsk kardemumma
Kanelfyllning:
100 g smör
4 msk kanel
2 msk socker
Ägg till pensling
Smula jästen i en bunke. Häll över den rumstempererade mjölken och rör om så att jästen löser sig. Smält smöret och häll i det i bunken. Tillsätt sirapen, äggen, kardemumman, saltet och vetemjölet. Arbeta degen riktigt smidig och elastisk. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 40 minuter. Fyllning: Vispa riven mandelmassa med smör, socker, ströbröd, vatten och kanel. Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i fyra delar. Kavla ut varje del till en tunn rektangel. Bred på fyllningen snåla inte om du vill ha saftiga bullar. Micra ev fyllningen lite, för att lättare kunna bre ut den. Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Skär i 2-3 cm bitar. Lägg glest på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk, 20 – 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 º. Vispa samman ägg. Pensla de jästa bullarna ordentligt.
Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 7 – 8 minuter. Vakta kanelbullarna den sista minuten för de bränns snabbt!