idag vill jag baka

Kanelbullar såklart för att fira kanelbullens dag. Har aldrig varit med om att man har sirap i degen så de måste jag testa.

Kanelbullar
(Blir ca 40 st bullar)

100 g jäst
5 dl mjölk
1.6 l vetemjöl
200 g smör
2 dl vit sirap
2 ägg
1 tsk salt
3 tsk kardemumma

Kanelfyllning:
100 g smör
4 msk kanel
2 msk socker

Ägg till pensling

Smula jästen i en bunke. Häll över den rumstempererade mjölken och rör om så att jästen löser sig. Smält smöret och häll i det i bunken. Tillsätt sirapen, äggen, kardemumman, saltet och vetemjölet. Arbeta degen riktigt smidig och elastisk. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 40 minuter. Fyllning: Vispa riven mandelmassa med smör, socker, ströbröd, vatten och kanel. Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i fyra delar. Kavla ut varje del till en tunn rektangel. Bred på fyllningen snåla inte om du vill ha saftiga bullar. Micra ev fyllningen lite, för att lättare kunna bre ut den. Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Skär i 2-3 cm bitar. Lägg glest på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk, 20 – 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 º. Vispa samman ägg. Pensla de jästa bullarna ordentligt.
Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 7 – 8 minuter. Vakta kanelbullarna den sista minuten för de bränns snabbt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0